טיפולי לייזר
לצריבת קונדילומות
מהי קונדילומה?
יבלת או נגע באיזור איבר המין שנגרמים מזיהום ויראלי, המועבר לרוב באמצעות מגע מיני. מדובר בנגעים לרוב שפירים, הנגרמים על ידי וירוס הפפילומה (hpv). הנגעים יכולים להתפתח מנגע אחד לקבוצה או מספר קבוצות של נגעים סביב איזור איבר המין. צורת הנגע מזכירה מאוד יבלת על העור. גודל הקונדילמות יכול להיות כמה מילימטר או כמה ס"מ ולעיתים כאשר הנגעים מופיעים בקבוצה הם מזכירים מרקם של כרובית.
היכן יופיעו הנגעים?
בשפות הפות הקטנות או הגדולות, בנרתיק עצמו או באיזור צוואר הרחם ומסביב לפי הטבעת. לעיתים רחוקות, הן יכולות להופיע גם באיזור רירית הפה או בחלל הגרון. חשוב לציין כי ישנן נשים הנושאות את הוירוס, אך אינן סובלות מהופעה של נגעים. אף על פי כן, הן עדיין יכולות להעביר את הוירוס לאדם אחר, שלרוב יועבר כאמור במגע מיני.
למה טיפול לייזר לצריבת הקונדילומות?
לטיפול הלייזר בצריבת קונדילמות מספר יתרונות מובהקים:
-
הלייזר מאדה שכבות רקמה פגועות עד השורש, דבר שמוריד סיכון של חזרתן.
-
הדיוק של הלייזר הוא יתרון משמעותי – הריכוז הנקודתי של הלייזר מאפשר לטפל בנגעים קטנים במיוחד ובכך מונע פגיעה ברקמות הבריאות מסביב לנגע, דבר המאפשר במקרה של יבלות גדולות בקבוצות נרחבות, למנוע נזק לכמות גדולה של רקמה וגם מקטין את האיזור המדמם והפצוע, כתוצאה מהטיפול.
-
בסופו של דבר, טיפול הלייזר משפר את התוצאות הקוסמטיות של הפעולה הכירורגית ומקצר את תקופת ההחלמה
זמן הטיפול ושיטת הטיפול
כיצד יאבחן הרופא שלך כי לקית בקונדילומות?
האבחנה בד"כ היא באמצעות בדיקה קלינית גניקולוגית. נדיר שיהיה צורך בביופסיה, למעט במקרים שהרופא צריך לשלול בעיות רפואיות אחרות. במסגרת האבחנה הרופא גם יקפיד לבדוק את איזור הנרתיק ופי הטבעת ולבצע בדיקה של צוואר הרחם כולל pap כדי לשלול הדבקה של סוג אחר של hpv.
כיצד מטפלים בקונדלימות?
הרופא יבחר עבור המטופלת בסוג הטיפול לאחר שיבדוק וישקול מספר פרמטרים:
-
צורת הנגעים, כמות ואיזור התפשטותם
-
גיל המטופלת
-
האם היא בהריון או לאו
-
תופעות הלוואי לכל סוג טיפול
-
רצון המטופלת לאחר שהוסברו לה סוגי הטיפול ותופעות הלוואי הכרוכות בכל אחד מהם.
זמן הטיפול ושיטת הטיפול
הטיפול נעשה בהרדמה מקומית באמצעות משחה מאלחשת. טיפול אחד יכול לארוך בין 10 ל-30 דקות והוא תלוי בכמות הנגעים והתרחבות התפשטותם. לרוב הטיפול אינו כרוך בכאב או אי נוחות.
סוגי הטיפול:
-
תכשירים רפואיים או כימיים למריחה או הזלפה על היבלות
-
טיפולים כירורגיים - צריבת הקונדילומות באמצעות מכשור רפואי המבצע הקפאה של המקום או צריבה חשמלית או כריתה כירורגית של היבלת וטיפול בלייזר לצריבת הקונדלימות.
מומלץ לפנות לרופא המטפל כדי לשקול את הטיפול המתאים.
האם קונדילומות עלולות לגרום להתפתחות סרטן צוואר הרחם?
סוג ה-hpv שגורמים לתופעת הקונדילומות הם מקבוצת סיכון נמוכה מאוד להתפתחות של סרטן, אבל בכ-1/3 מהנשים שסובלות מקונדילומות עלול להתפתח סוג של hpv שהוא בקבוצת סיכון גבוהה יותר לסרטן צוואר הרחם, לכן אין צורך להילחץ מחד, אבל חשוב להגיע לבירור רפואי מאידך ולא להזניח.
איך נמנעים מהדבקה?
אמצעי חשוב ביותר למניעה הוא הקונדום. יחד עם זאת, גם הקונדום אינו מהווה הגנה של 100% מפני הדבקה, כי במהלך המגע המיני ישנם מקומות שעדיין נותרים חשופים ויכולים לגרום להדבקה בוירוס.
האמצעי היעיל ביותר, עם זאת, להדבקה הוא קבלת חיסון כנגד וירוס הפפילומה. החיסון מסייע גם למניעה כנגד הדבקה של רוב הסוגים של וירוס ה-hpv ולכן כלל הארגונים הרפואיים בעולם ממליצים לחסן גם גברים וגם נשים מפני הדבקה של הוירוס, לפני תחילת קיום יחסי מין או בשלב הבגרות המינית.