top of page
דליפת שתן או בריחת שתן

דליפת או בריחת שתן

מבט מלמעלה

בריחת שתן כרוכה באיבוד שליטה והיא אינה עניין רצוני ולכן היא מהווה לא רק בעיה רפואית, אלא בעיה חברתית, הפוגעת בביטחונה של האישה, בהרגשת הדימוי העצמי שלה ומקשה על התפקוד היומיומי שלה.

השכיחות של הבעיה באוכלוסייה הולכת וגדלה בשל כמה סיבות, כשאחת מהן היא התבגרות האוכלוסייה באופן כללי בעולם.

ההערכות האחרונות מדברות על 200 מיליון מבוגרים הסובלים מתופעות של בריחת שתן בדרגה זו או אחרת. ככלל, התופעה שכיחה יותר באוכלוסייה המבוגרת, אך היא לא ייחודית לאוכולוסייה זו. בד בבד, התופעה שכיחה בהרבה בקרב נשים על גברים. על כל 2-4 נשים הלוקות בתופעה יש גבר אחד שלוקה בתופעה.

למרות העובדה שהתופעה היא שכיחה באוכולוסייה, למרות העלייה בכמות הלוקים בה עקב העלייה בתוחלת החיים באופן כללי בעולם ולמרות השכיחות המוגברת שלה בקרב נשים, הדיווחים הרפואיים מראים שאחוז הפונות לטיפול רפואי הוא נמוך.

דליפת שתן או בריחת שתן
דליפת שתן בהריון

הסיבות לאחוז פניות נמוך לטיפול והקשר בין דליפה ללידות

נשים רבות נמנעות מלפנות לטיפול רפואי, בשל חוזר מודעות לפתרונות שמציעה הרפואה המודרנית. לרוב נשים אלו ישתמשו באופן תדיר בפדים ותחתוניות ספיגה למיניהן, במקום לטפל בשורש הבעיה.

לכך מתווספות סיבות אישיות סוציאל-תרבותיות. מסתבר שישנו קשר ישיר בין המעמד החברתי הסוציאלי של האישה והתרבות ממנה היא מגיעה לבין חסמים רגשיים או תמריצים שליליים לפנייה וקבלת טיפול רפואי.

העניין הוא שבריחת שתן, יותר משהיא פוגעת בבריאותה של האישה, היא פוגעת באיכות חייה ובאוטונומיה הפרטית שלה. מסתבר שחקירת התופעה מראה שהפגיעה באיכות החיים יכולה להיות גרועה מזו הנגרמת עקב מחלות סוכרת ויתר לחץ דם או מחלות כרוניות אחרות.

על פי עבודות אפידמיולוגיות 20-25% מהנשים ילקו בתופעה בשלב זה או אחר בחייהן.

במחקר שבוצע בין השנים 1995 ל-1997 בכמעט 27,000 נשים בנורבגיה, נבדקו נשים מעל גיל 20, כאשר 25% מהנשים התוודו שהן סובלות מדליפת שתן.

שאלון אנונימי שעשו בקרב נשים מעל גיל 18 בבריטניה, צרפת ספרד וגרמניה הראה כי מתוך 17,000 נשים שענו על השאלון 35% דיווחו כי הן סובלות מבריחת שתן לא רצונית ב-30 ימים שקדמו למענה על השאלון.

בכל זאת אחוז הפונות לטיפול נמוך בהרבה מאחוז הלוקות בתופעה ואולי הגיע העת להעלות את המודעות לדרכי הטיפול, כדי לעודד נשים שלא להתפשר על איכות חייהן.

לצערי, נשים רבות אומרות לעצמן כי משום שממילא הן מרבות לשהות בבית, אין צורך באמת דחוף לטפל בתופעה, אבל הן מפספסות את העובדה שהנזק מצטבר עקב אי הטיפול, לרבות בעניין תחושת הדימוי העצמי והנשיות.

במהלך שנות ניסיוני נתקלתי במקרים רבים שמדגישים מדוע חשוב שהאישה תקשיב לאותות שמאותת לה גופה ולא תמצא לעצמה תירוצים לדחיית הטיפול בתופעה. בעבר ביקרה אצלי אישה ממוצא דתי ובמהלך הביקור התברר שהיא סובלת מבריחת שתן לא רצונית. האישה טענה שהיות והיא אינה עובדת ושוהה בביתה לרוב, התופעה לא הפריעה לה משך חודשים רבים, אבל כשיצאה מחוץ לביתה למטרות כאלו ואחרות, השתמשה באופן מוגבר בפדים או תחתוניות. בתחילה חשבה שהדבר יגרום לה להרגיש בנוח ואין צורך ביותר מכך, אך עם הזמן החלה להתפתח בתוכה תחושה אישית שהיא מדיפה ריח שתן ושאולי אנשים מסביבה שמים לב לכך. מיותר לציין כיצד תחושה כזאת עלולה לפגוע קשות בדימויה העצמי של האישה. בסופו של יום התחושה הזו הובילה אותה לקבל טיפול ומוטב מאוחר, מאשר אף פעם לא.

דליפת שתן, הריונות ולידות - מה הקשר?

אחת הסיבות לדליפת שתן יכולה להיות לידות או לידות חוזרות, שמחלישות את השרירים והרקמות, המחזיקים את רצפת האגן. כתוצאה מכך בריחת שתן יכולה להיגרם בעיקר במאמץ. נשים מתלוננות על בריחת שתן בעת שהן מתעטשות, עושות ספורט או במהלך קיום יחסי מין. בכל אחת מהסיטואציות המבוכה והבושה הן עצומות, עד כדי פגיעה ברמה זו אחרת בביטחונה העצמי של האישה.

סוגי דליפת שתן

סוגי דליפת שתן

דליפת שתן מעורבת

בריחת שתן המתרחשת גם בדחיפות ותכיפות וגם במאמץ.

הסיבות לרוב

דלקות בדרכי השתן, מחלות כרוניות כמו סוכרת שפוגעת בעצבים באיזור ומגבירה את הצורך בשתייה, הרגלים לא בריאים כגון צריכת אלכוהול, צריכת קפאין, שתייה מוגזת, שוקולד, אוכל פיקנטי או מתובל וצריכת תרופות מסוימות. כלו אלו מחמירים את התופעה.

בריחת שתן בדחיפות ותכיפות

בריחת שתן בדחיפות ותכיפות

מצב בו האישה נעדרת יכולת להתאפק במתן שתן ומתקיימת בריחת שתן לא רצונית, לרוב מתלווה לכך צורך מוגבר לבקר בשירותים, לעיתים כל כמה דקות לצורכי הטלת שתן. הבריחה מתרחשת למעשה כאשר את מרגישה צורך דחוף לתת שתן או שאת מרגישה צורך לבקר בשירותים בטווחי זמן קצרים מאוד (יש נשים המתעוררות במהלך שנת הלילה מספר פעמים לא מועט לצורך הטלת שתן או נתקלות במהלך העבודה בצורך עז לגשת לשירותים לעיתים תכופות)..

הסיבות לרוב

יכולות להיות בין היתר דלקות בדרכי השתן, מחלות כרוניות כגון סכרת, שפוגעת בעצבים באיזור ומגבירה את הצורך לשתייה מרובה, עקב כמות הסוכר בדם, הרגלים לא בריאותיים כגון צריכת אלכוהול, צריכת קפאין, צריכת שתייה מוגזת, שוקולד, אוכל פיקנטי או מתובל מאוד שמגביר את הצורך לשתות וצריכת תרופות מסוימות. כל אלו עלולים להחמיר את תופעת הדליפה או בריחת השתן.

דליפת שתן מעורבת

בריחת שתן במאמץ

עיטוש, הרמה או הנפת ילד או נכד באוויר, ספורט, הליכה, קיום יחסים ואפילו צחוק בין חברים, כל אלו ומצבים נוספים של מאמץ גופני יכולים להביא לבריחת שתן.

הסיבות לרוב

הריונות, לידות, שינויים בגיל, תופעות גיל המעבר, ירידה בכמות האסטרוגן, ירידה באיכות הרירית המחזקת את השלפוחית והנרתיק, היחלשות של הרקמות באיזור, כריתת רחם ומיני ניתוחים ברצפת האגן.

מבט מלמעלה על בריחת שתן
אחוז נמוך של פניות לטיפול רפואי
סוגי דליפות שתן

דליפת שתן

גורמי סיכון, סיבוכים ומניעה

הגורמים

  1. גיל

  2. הריונות/לידות

  3. עצם היותך אישה

  4. עודף משקל הגורם ללחץ על שלפוחית השתן והחלשה של איברי המין*.

  5. עישון

  6. גנטיקה

  7. מחלות נוירולוגיות כגון סכרת

סיבוכים אפשריים והשלכות חברתיות

בעיות בעור באיזור איבר המין הנשי: שריטות, פריחה, דלקות, דלקות חוזרות בדרכי השתן, כיבים ופגיעה באיכות החיים בעבודה ובמפגש החברתי בין אנשים.

מה ניתן לעשות כדי להוריד את הסיכון?

  1. לשמור על המשקל

  2. לעשות פעילות גופנית לחיזוק רצפת האגן

  3. להימנע מעישון

  4. להימנע מאוכל מתובל מדי או חריף או כזה המוביל לצורך מוגבר בשתייה

  5. להימנע מאלכוהול

  6. להימנע מצריכה מוגברת של קפאין

  7. לצרוך סיבים תזונתיים

  8. לסגל תזונה בריאה

גורמי סיכון לדליפת שתן

קראי עוד בבלוג שלי

bottom of page